Nästa nittio!

Sankt Kors fyller 90 år

År 2018 firar Sankt Kors 90 år som bolag. Det ska vi fira; givetvis med tillbakablickar på bolagets historia, men framförallt genom att se framåt och fortsätta verka för utveckling och tillväxt i Linköping.

En möjliggörare för utveckling och tillväxt

Sankt Kors har som kommunägt bolag i uppdrag att verka för utveckling och tillväxt av näringslivet i Linköping – ett arbete som har pågått under en lång tid. I slutet av 1970-var Sankt Kors drivande part i bygget av Torvinge industrihotell, som såldes vidare cirka 10 år senare.

Genom etablering av TeknikByn 1983 i Valla industriområde, numera Ebbepark, lades grunden till den Science Park som senare skulle utvecklas vidare i Mjärdevi. Sankt Kors tog stort ansvar och byggde många av fastigheterna i Mjärdevi även i tider då konjunkturen pekade nedåt. Idag jobbar cirka 6 500 personer i Science Park Mjärdevi och området har internationell lyskraft. Sankt Kors har, i linje med sitt uppdrag, sålt av alla fastigheter utom Mjärdevi Center, som är en självklar mittpunkt i parken.

Den 7 januari 1928 …

… registrerades Sankt Kors Fastighets AB av Linköpings store entreprenör Jonn O. Nilson. Bolaget skulle förvalta de fastigheter han ägde i Linköping med omnejd. Namnet tog han från ett av Linköpings centrala kvarter; kvarteret Sankt Kors.  

Jonn O. Nilson …

… var driftig och startade många företag i Linköping. Han spelade också en viktig roll för stadens elektrifiering, vilket ledde till att Sankt Kors kom att äga Hackefors vattenkraftstation. 1964 köpte Tekniska verken Sankt Kors och lyfte ur elproduktionsdelen ur bolaget, varefter det såldes vidare till Linköpings kommun år 1967.

En pigg 90-åring ser framåt

Andra viktiga satsningar har varit utvecklingen av området Gjuteriet vid resecentrum och skapandet av Vreta Kluster; den framgångsrika klustermiljö för gröna näringar som startade på en åker utanför Ljungsbro. 2017 firade klustret fem år och kunde då presentera två byggnader fulla av företag inom de gröna näringarna. Klustret fungerar som en livlig mötesplats för företag, forskare, teknikutvecklare och innovatörer.

Just nu är utvecklingen av Ebbepark, som Sankt Kors driver tillsammans med systerbolaget Stångåstaden, det största och mest utmanande projektet. Området ska bli en nyskapande del av Linköping med såväl boende, verksamheter som ett levande stadsliv. Men Sankt Kors vilar inte i detta. Framåt ser vi spännande möjligheter även vid området norr om landningsbanan på Linköping City Airport och vi håller alltid ögon och öron öppna för att fånga fler tillfällen att leva upp till vår vision:

Vi skapar modiga miljöer där tillväxt flödar

Under året kommer vi att göra nedslag i Sankt Kors historia i form av filmer. Vi publicerar dem här, på vår Youtube-kanal och i våra sociala kanaler. Håll utkik och häng med på vår jublieumsresa!

Är du intresserad av Sankt Kors historik från 1970-talet fram till slutet av 1990-talet? Bengt Isaksson, som var bolagets vd under 20 år har skrivit en bok som ger innehållsrika tillbakablickar på bolagets roll under den tiden. Du hittar ” En liten pusselbit i vår tids historia” på biblioteket. Eller hör av dig till oss så skickar vi ett exemplar.