Nästa nittio!

Worldish blev årets modigaste på Näringslivsgalan

I samband med Linköpings Näringslivsgala delar Sankt Kors ut priset för årets modigaste. I år gick utmärkelsen till Worldish som utvecklar en digital tjänst för  att överbrygga språkbarriärer inom vården. På plats på galan var företagets grundare Naveen Sasidharan och Abhishek Jacob Chethikatt och de fick gå upp på scenen och ta emot utmärkelsen av Anna-Maria Jakobsson, tillväxtchef på Sankt Kors.

Motiveringen löd:

Att vara modig innebär nästan alltid att testa något nytt. Ibland kan det vara en så självklar idé att det förvånar att ingen annan redan har gjort det. Det pirrar till när man ser chansen att faktiskt göra det. Mod kan handla om att ta ekonomiska risker, men det kan också handla om att ta sociala risker. 2018 års vinnare i kategorin Årets modigaste har tagit alla möjliga sorts risker på vägen fram dit de är idag. Med syfte att underlätta och effektivisera vardagen och att överbrygga klyftor utmanar sig pristagarna inte bara genom att starta upp sitt företag i ett nytt land, de gör det också med ny teknik i gamla strukturer. I och med det är de med och bidrar till en värld med färre barriärer. Årets modigaste 2018 är Abhishek Jacob Chethikatt och Naveen Sasidharan med sitt bolag Worldish!

Naveen och Abhishek grundade Worldish 2015 som en start-up sprungen ur Linköpings universitet. Målet med företaget är att riva ner språkbarriärer, framför allt inom vården. Med hjälp av ett digitalt verktyg, som heter Helen, kan vårdpersonal kommunicera med patienter. Helen översätter samtalet och ökar därmed sekretessen mellan vårdpersonal – patient tack vare att behovet av tolk då uteblir.

Övriga nominerade i kategorin Årets modigaste var:

Do Space – Niclas Söör och Martin Strid

Att vara först med ett coworkingspace i Linköping 2017 var modigt. Att sedan växla upp verksamheten med två nya sajter inom ett år och ha ytterligare en i start upp-läge är att ta modigheten ett steg vidare. Med en tydlig känsla för förändrade behov i arbetslivet för såväl ensamföretagare, start-ups och stora företag har DoSpace omvandlat en modig tanke till ett fungerande koncept som dessutom underlättar samverkan inom regionen med sajter i de båda stora städerna.

Skira – Niklas Ericson och Felicia Bindekrans

Att inte bara irriteras över och fascineras av en konservativ verklighet och skeva förutsättningar för lantbrukares villkor utan att ta steget att försöka förändra framtiden fick dessa modiga entreprenörer att säga upp sig från lovande karriärer. Modet att ifrågasätta dagens villkor och agerande av stora väl etablerade aktörer och viljan att förändra för att skapa en mer demokratisk och mer transparent marknad nu och imorgon gör Skira till en kandidat till årets modigaste.

-Mod ligger Sankt Kors varmt om hjärtat och därför är vi extra stolta att få dela ut det här priset. Vi har tre väldigt värdiga nominerade och i våra ögon är de alla vinnare. De utmanar befintliga strukturer inom sina respektive områden och bidrar till utveckling och tillväxt på ett mycket positivt sätt, säger Anna-Maria Jakobsson, tillväxtchef på Sankt Kors.

 

Övriga vinnare på galan:

Årets Näringlisvdiamant (Linköpings kommun)
Tommy Johansson, Amra

Årets Samhällsutvecklare (Riksbyggen)
Mattias Weinhandl

Årets tillväxtföretag (EY)
Excitec

Årets visionär (Lundbergs)
Synthetic MR

Årets gröna företag (Handelsbanken)
Flistad lantbruk