Nästa nittio!

Satsning på elbilsladdare prisad

Linköping kom trea när priset Laddguldet 2018 delades ut i Stockholm på världsmiljödagen. Det är energibolaget Fortum som delar ut utmärkelsen till den kommun som har gjort mest för omställningen till laddbara fordon. Vann gjorde Lerums kommun följd av Eskilstuna som fick silvret.

Det var med början sommaren 2016 som Sankt Kors tillsammans med tillsammans inledde installationen av 115 laddplatser runt om i Linköping. Satsningen har delfinansieras av Klimatklivet, som är Naturvårdsverkets program för stöd till lokala klimatinvesteringar. Utöver detta kommer Sankt Kors att investera i ytterligare cirka 100 laddplatser för förhyrda platser, vilket förstärker den totala laddkapaciteten i Linköping ytterligare.

Flest laddare finns i Flustret, där hela 60 st finns. De försörjs dessutom av de transparenta solcellerna på husets fasad och fler solceller på taket. Alla publika laddare som omfattas av satsningen går att lokalisera i Dukatens parkeringsapp LinPark.  Markera laddsymbolen i kartan så filtreras de fram.

God samverkan mellan två kommunägda bolag ledde till att Linköpings kommun premierades och dess hållbarhetschef Linda Malmén​ tog emot bronspriset av Karin Svensson Smith, ordförande i trafikutskottet i riksdagen.